Korteriomandiõigus


Küsimus: Kelle vastutusalasse kuuluvad korteri põranda sees olevad keskküttetorud?20.01.2018

Korteri magamistoas lekib radiaatoritoru põranda sees. Majal on kaugküte. Kortermaja küttesüsteem peaks seaduse järgi kuuluma kaasomandisse ning olema KÜ vastutusalas. KÜ juhatus väidab, et kuna küttetorul on kollektor vahel, siis seega kõik torud mis lähevad kollektorist edasi korterisse, on korteriomaniku vastutusalas. Kuna kollektori
kaudu on võimalik korter eraldi kortermaja küttesüsteemist välja lülitada ning see teisi kortereid ei mõjuta. KÜ juhatuse täpne vastus oli selline: Korteris on põranda sees korteri torud. Need ei ole ühistu omad ja ka põranda
konstruktsiooni ülemine kiht on korteri oma (põranda kihid: all on õõnespaneel, siis on vill ja siis on pealisbetoon).
Pealisbetoon on korteri osana defineeritav nagu ka parkett. KÜ omad on magistraalid, mis tulevad kuni korteri küttekollektorini. Kollektor ja torud sealt edasi korteri piirides on korteri omand.
Kelle vastutusalasse selline asi läheb, kas KÜ või korteriomaniku?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, alates 01.01.2018 reguleerib küsimust korteriomandi- ja korteriühistuseaduse § 4 järgmiselt:
(1) Eriomandi ese (kuni 31.12.2017 oli terminiks reaalosa) on ruumiliselt piiritletud eluruum või mitteeluruum ning selle juurde kuuluvad hoone osad, mida on võimalik eraldi kasutada ning mida saab muuta, kõrvaldada või lisada kaasomandit või teise korteriomaniku õigusi kahjustamata või hoone välist kuju muutmata.
(2) Eriomandi eseme hulka võib eluruumi või mitteeluruumi koosseisus kuuluda ka püsiva markeeringuga tähistatud garaažiosa.
(3) Eriomandi esemeks ei ole hoone ja selle osad ega hoone püsimiseks või ohutuse tagamiseks või korteriomanike ühiseks kasutamiseks vajalikud seadmed ka siis, kui need asuvad eriomandi esemeks oleva hoone reaalosa piires.
(4) Maatükk ning hoone osad ja seadmed, mis ei ole ühegi eriomandi ese ega ole kolmanda isiku omandis, on korteriomandi kaasomandi osa esemeks.

Eeltoodud regulatsioonist lähtudes - küttesüsteem on hoone osa ; korteri sisene küttesüsteem on korteriomanikele vajalik kaasomandi säilitamiseks ; küttesüsteem ei ole märgitud ühegi korteriomandi osaks ega antud kolmanda isiku omandisse - kuulub ka korterisisene küttesüsteem kaasomandi eseme hulka.

Tervitades, Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ