Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas ühes majas saab olla kaks korteriühistut?02.02.2018

Tere.
Meil on 12 korteriga ridaelamu, mis asub ühel kinnistul. Ridaelamul on kaks tiiba, kus mõlemas osas on 6 korterit. Kas oleks mingigi võimalus moodustada ühe korteriühistu asemel kaks selliselt, et korterid 1-6 oleks üks ühistu ja 7-12 teine? Sellisel kujul nagu on praegu, on lihtsalt võimatu eksisteerida kahjuks, korterid 1-6 ei tee koostööd (ei maksa arveid jne).

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, ridaelamute eraldi majandamiseks tuleks jagada krunt kaheks, lõpetada omasolevad korteriomandid, ning moodustada siis uute kruntide baasil uued korteriomandid.
Krundi jagamine toimub kohaliku omavalitsuse otsusega. Olemasolevate korteriomandite lõpetamiseks ja uute moodustamiseks peavad kõik korteriomanikud vastava notariaalses vormis tahteavalduse tegema.

Kui eeltoodud protsessi läbiviimine ei ole võimalik, siis ei ole muud võimalust, kui nõuda kohustust mittetäitvatelt korteriomanikelt korteri võõrandamist. Sellise õiguse sätestavad korteriomandi- ja korteriühistuseaduse paragrahvid 32 ja 33.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ