Korteriomandiõigus


Küsimus: Mida teha, kui KÜ juhatus võttis ilma üldkoosoleku otsuseta vastu otsuse muuta maja renoveerimise projekti?05.02.2018

KÜ juhatus võttis vastu otsuse, muuta maja renoveerimise projekti oma algatusel ja nüüd ei taha seda muudatust üldkoosolekul hääletamisele panna. Juhul kui annad juhatuse projekti muudatuse tegemise eest (muudeti üldkoosolekul hääletatud projekti) kohtusse, siis juhatus kutsub enne kohut kokku üldkoosoleku (erakorralise) ja juhul kui üldkoosolek ikka hääletab muudatuse poolt, kas see on õiguspärane ja kes kannab kohtukulud?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühistu juhatusel ei ole sellistes küsimustes iseseisvat otsustusõigust. Projekti muutes võttis juhatus endale riski mis seisneb selles, et kui üldkoosolek nende tegevust tagantjärele heaks ei kiida, siis tuleb juhatusel korteriomanikele tekitatud kahju hüvitada.
Kui korteriühistu juhatus keeldub muudetud projekti üldkoosolekuga kooskõlastamast, siis tuleks kaaluda kohtu poole pöördumist, eemärgiga tuvastada juhatuse otsuse tühisus.

Korteriomandi- ja korteriühistuseaduse § 29 lg 2 kohaselt lahendatakse korteriühistu organi otsuse kehtetuks tunnistamise ja tühisuse tuvastamise nõue kohtus hagita menetluses. Hagita menetluses kannavad menetluse osapooled oma kulud ise.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ