Korteriomandiõigus


Küsimus: Mida teha, kui korteriomanik ei kavatse viia gaasipaigaldist määrusega vastavusse?10.02.2018

Majandus- ja kommunikatsiooniministeri määrus „Nõuded gaasipaigaldisele, gaasiseadme paigaldamisele ja gaasipaigaldise ehitamisele“
Nõuded ruumide ventilatsioonile
§ 16. Nõuded ruumide ventilatsioonile
(5) Kui põlemisõhuga varustamine või põlemisgaaside eemaldamine toimub sundventilatsiooniga, peab sundventilatsiooni süsteem olema ühendatud ruumis paikneva gaasiseadmega nii, et gaasipaigaldis töötaks ainult koos töötava sundventilatsiooniga.
[RT I, 02.08.2013, 2- jõust. 05.08.2013]

Kas KÜ korterisse (90 m2) paigaldatud lokaalne gaasikatel peab vastama selle määrusele? Juhul kui ei vasta ja omanik ei kavatse seda määrust täita, siis mida peab tegema ühistu, et gaasipaigaldis viidaks vastavusse määrusega?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korterisse paigaldatud gaasikatla normidele vastavust kontrollib ehitise omanik (sh korteriühistu), kohalik omavalitsus ja Tehnilise Järelevalve Amet.

Juhul, kui korteriühistule on teada, et korteris asuv gaasiseade ei vasta kehtivatele normidele, siis peab korteriühistu tagama gaasiseadme kehtivate normidega vastavusse viimise või selle eemaldamise.

Juhul, kui gaasiseadme eemaldamine või nõuetele vastavusse viimine on korteriomaniku vastuseisu tõttu takistatud, siis peab korteriühistu juhatus sellest teisi korteriomanikke informeerima. Selle kohustuse täitmata jätmise korral kannab korteriühistu juhatus gaasiseadmest tulenevate kahjude eest vastutust koos korteriomanikuga, kes gaasiseadme paigaldas.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ