Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas parkla ehituse algusega peab ootama kohtuvaidluse lõpuni või võib alustada ehitusega?16.02.2018

KÜ maja esisel alal on sõidukitele 6 parkimiskohta, kuid majas on 32 korterit. Üldkoosolekul tuginesime häälte enamusel parkla laiendamiseks kaasomandisse kuuluvale haljasalale korteriomandiseaduse paragrahv 15 lg 6 p-le 6, tellisime kooskõlastatud projekti 13 parkimiskohaga. Kuna kaks korteriomanikku ei ole nõus parkla ehitusega ega tasuma parkla rajamiseks sihtmaksu, siis alustasid kohtuvaidlust. Nemad lähtuvad AÕS § 74 lg 1 kohaselt, kaasomandis oleva asja võib võõrandada või koormata, samuti asja või selle majanduslikku otstarvet oluliselt muuta ainult kõigi kaasomanike kokkuleppel. Kas parkla ehituse algusega peab ootama kohtuvaidluse lõpuni või võib alustada ehitusega?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kehtivas korteriomandi- ja korteriühistuseaduses reguleerib olukorda § 39, mille kohaselt toimub kaasomandi eseme ajakohastamine, kui sellega ei muudeta eriomandi eseme otstarvet ega kahjustata muul viisil ülemääraselt ühegi korteriomaniku õigustatud huve, kvalifitseeritud häälteenamusega. Kõigule korteriomanikele siduva otsuse vastuvõtmiseks peab selle poolt olema üle poole korteriomanikest, kellele kuulub ühtlasi ka üle poole kaasomandi esemest.
Kuna KrtS § 39 on antud küsimuses AÕS § 74 lg 1 suhtes erinormi staatuses, siis kuulub kohaldamisele esimene.

Seda, kas parkla rajamisega oleks soovitav oodata kuni kohtu otsuseni, ma vastata ei oska. Küsimusele peaks vastama isik, kes on kursis konkreetse kohtuvaidluse kõigi asjaoludega.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ