Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas ostetud gaasi kogus on asi, mis peaks kajastuma KÜ majandusaasta aruandes?16.02.2018

Tere,
Kuidas tegutseda/käituda, et 2017 aasta majandusaasta aruandesse bilansi kirje sisse viia?
AS Eesti Gaasi ja KÜ vahel on maagaasi ostu-müügi leping. Korteriühistu kasutab sooja tootmiseks maagaasi, kuid 2017.a. majandusaasta aruandes ei ole kirjas maagaasi ostetud kogust, ega selle eest tasutud raha. Minu arvates maagaasi kogus KÜ-s on oluline näitaja, sest KÜ lepingu alusel tasub igakuiselt arveid.
Inimesed saavad aru nii, et selle varjamine elanike eest annab juhatusele võimaluse varjatult teha raha gaasi ja elanikele müüdud sooja hindade vahest. Näiteks KÜ juhatus ostab gaasi 20000€ eest, aga müüvad sooja elanikele 30000€ eest edasi ja sellise tegevusega 10000€ puhtalt taskus!

Tänud

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, bilansikirjete osas võtab korteriühistus otsuseid vastu juhatus või üldkoosolek. Korteriomandi- ja korteriühistuseadus (KrtS) bilansi kirjeid detailselt ette ei kirjuta.
KrtS § 51 lg 3 märgib majanduskuludega seoses vaid seda, et korteriühistu majandusaasta aruandes peab lisaks muudele seaduses sätestatud andmetele olema näha ka iga korteriomandi majandamiskulude suurus. Oluline on siinjuures lisada, et korteri majanduskulude suurus ei pea vastama korteriühistu tegelikele kuludele, vaid selle võib korteriühistu üldkoosolek ka majanduskava alusel ette kindlaks määrata.

Kui soovite olla kindel selles, et korteriühistu juhatus kogub majanduskulusid mõistlikult, siis soovitan tähelepanu pöörata majanduskavale, mida reguleerib KrtS § 41. Selle kohaselt koostab korteriühistu juhatus kord aastas majanduskava, mis sisaldab muuhulgas infot korteriühistu tulude-kulude kohta. Samuti peab majanduskava sisaldama infot kütuse, soojuse, vee- ja kanalisatsiooniteenuse ning elektri prognoositava koguse ja maksumuse kohta. Korteriühistu üldkoosoleku poolt kinnitatud majanduskava on täitmiseks kohustuslik nii juhatusele, kui korteriomanikule.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ