Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas varasem ühistu otsus kulude jaotuse kohta seadusest erinevalt on kehtiv ka uue jõustunud seaduse valguses?20.02.2018

KÜ esitab arveid vana põhikirja järgi, mitte 01.01.2018 jõustunud seaduse järgi, mille § 40 lg 1 kohaselt korteriomanikud teevad majanduskava alusel perioodilisi ettemakseid vastavalt oma kaasomandi osa suurusele.
Arvetel on kulud arvestatud inimeste arvu järgi või võrdselt korteriomanike vahel. Seega on minu arved oluliselt suuremad, kui m2 järgi arvestatuna oleks.
Kas varasem ühistu otsus kulude jaotuse kohta seadusest erinevalt on kehtiv ka uue jõustunud seaduse valguses? Kas on seaduslik teha ise ümberarvestused m2-le? Ma ei taha maksta rohkem kui seaduse järgi pean, samas ei taha ka KÜ ees nö võlglaseks jääda. Kas „võlglaseks“ jäämise vältimiseks peaksin pöörduma kohtusse nt tuvastushagiga ning nõuda kohtult õiguse tunnustamist mitte maksta KÜ ebaseaduslikke arveid? Mida sellises olukorras teha?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, 01.01.2018 jõustunud korteriomandi- ja korteriühistuseadus jättis korteriühistute varem kinnitatud põhikirjad kehtima. Seega seaduse jõustumine ei eelda varasemate põhikirjas sätestatud kulujaotuspõhimõtete muutmist. Samuti ei anna see korteriomanikule õigust teha ühepoolset kulude ümberarvestust.

Eeltoodu kehtib eeldusel, et põhikirjas sätestatud kulude jaotus on kooskõlas KrtS § 40 lg-ga 2, mis ütleb, et korteriühistu põhikirjaga võib ette näha seaduses sätestatust erineva kohustuste jaotuse aluse, kui see on kõiki asjaolusid arvestades mõistlik ega kahjusta ülemääraselt ühegi korteriomaniku õigustatud huve. Eelkõige võib põhikirjaga ette näha, et tegelikust tarbimisest sõltuvad majandamiskulud tasub korteriomanik pärast kulude suuruse selgumist kas vastavalt oma kaasomandi osa suurusele või vastavalt tema poolt tarbitud teenuse mahule.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ