Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas see on õige, et kommunaalkulud makstakse koos rõdupinnaga pinnalt, aga küte korteri pinna pealt?21.02.2018

Ostsin jaanuaris korteri mille suurus on 33.1 ruutmeetrit. Kommunaalid aga arvestatakse 36,2 peale kuna korteril on rõdu. Kas see on seaduslik?
Kinnisturegistris ja notarilepingus ei ole seda 3,1 rõdu pinda sisse kantud. Majavanem ei kommenteeri seda rohkem kui et kütet ei arvestata aga kõik teised kulud arvestatakse 36,2 järgi. Majas on 90 korterit ja igal korteril on rõdu, küsisin ka seda, et kas kõik maksavad nende rõdude pealt kommunaale, aga ei saanud sellele küsimusele samuti mingit vastust.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandi-ja korteriühistuseaduse § 40 lg 1 kohaselt toimub majanduskulude kandmine korteriomandi kaasomandi osa suurusest (mis üldreeglina on vastavuses korteriomandi suurusega) lähtudes. Sama paragrahvi lõiige 2 järgi võib eelkirjeldatud põhimõttest kõrvale kalduda korteriühistu põhikirjaga, kui see on kõiki asjaolusid arvestades mõistlik ega kahjusta ülemääraselt ühegi korteriomaniku õigustatud huve. Eelkõige võib põhikirjaga ette näha, et tegelikust tarbimisest sõltuvad majandamiskulud tasub korteriomanik pärast kulude suuruse selgumist kas vastavalt oma kaasomandi osa suurusele või vastavalt tema poolt tarbitud teenuse mahule.

Kokkuvõttes, kui majanduskulude arvestamine ei toimu kaasomandi osa suurusest lähtudes, ning seadusest erinev kulude jagamise kord ei ole sätestatud ka põhikirjas, siis on korteriühistu tegevus õigusvastane.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnnisvarahalduse OÜ