Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas ka uus korteriomanik vastutab, kui endine korteriomanik paigutas omaalgatuslikult boileri maja pööningule?25.02.2018

Tere.
Kuidas oleks õiguslik.
Toimub korteriomanike vahetus. Eelmised omanikud on omaalgatuslikult viinud veeboilerid nii pööningule kui ka keldrisse /st enda kasutuses olevasse keldriboksi ja enda korterikohal olevasse pööningule ehitanud boksi/. Asja ilmsikstulekul on nad andnud ühistu osa elanikele selgituse kirjalikult, et nad vastutavad selle eest, kui nendega midagi peaks juhtuma. Osa elanikke sooviks näha projekte ja kooskõlastusi. Kas sellised kokkulepped lähevad üle ka uutele omanikele ja kes vastutavad kui nende boileritega peaks midagi juhtuma? Kas selline tegevus on vajalik kooskõlastada ka kohaliku omavalitsusega.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, koos eelmise korteriomaniku õiguste ja kohustustega (vt KrtS § 43 lg 1) läheb omandajale üle ka vastutus KrtS § 31 sätestatud korteriomaniku kohustuste rikkumise eest.

Korteri veesüsteemi ümberehitamine on võrdustatud terve korterelamu veesüsteemi ümberehitamisega. Seega juhul, kui korterelamu ehitusalune pind on üle 60 m2 ja/või korterelamu on üle 5 m kõrge, siis tuleb selle ümberehitamiseks esitada kohalikule omavalitsusele ehitusteatis ja ehitusprojekt.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ