Korteriomandiõigus


Küsimus: Mille alusel tõestada KÜ juhatusele, et me kolm korterit ei pea vaheukse tagust trepikoja osa ise remontima?03.03.2018

Tere
Meie majas minu ja minu 2 naabri korterit eraldab põhikoridorist vaheuks. See on ammu paigaldatud turvalisuse eesmärgil. Ühistu keeldub seal remonti tegemast, väites, et vahekoridori ukse taguse eest peavad 3 korteri omanikud ise remonti tegema. Mina selle seisukohaga ei nõustu. Kuidas ma saaksin faktidele põhinedes seda argumenteerida KÜ juhatusele.
Ette tänades

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandi- ja korteriühistuseaduse § 4 ja § 12 kohaselt kuuluvad korterelamu trepikojad- ja koridorid kaasomandi eseme koosseisu, mida hoiab korras korteriühistu.

Juhul, kui korterelamu trepikotta vaheukse paigaldamiseks ei ole sõlmitud korteriomanike kokkulepet, siis tuleb arvesse võtta ka KrtS § 31, mille kohaselt kohustub korteriomanik hoiduma tegevusest, mille toime teistele korteriomanikele ületab omandi tavakasutusest tekkivad mõjud.

Juhul, kui korteriomanik on paigaldanud koridori lisaukse ilma vastava kokkuleppeta, siis on korteriühistul õigus keelduda ka oma kohustuse täitmisest. Korteriühistu eesmärki silmas pidades (korterelamus ohutuse ja korra tagamine), tuleks korteriühistul minna isegi kaugemale, ning nõuda ebaseadusliku vaheukse eemaldamist.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ