Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas saavutada rahu ja vaikus, kuna nüüd ülemise naabri laps harjutab korvpalli põrgatamist?24.03.2018

Tere.
Elan kortermajas ja minu peal ehk korrus kõrgemal naabrid teevad viimasel ajal päris kõva lärmi (laps põrgatab toas korvpalli). Käisin naabritega vestlemas ja uksele tuli lapse ema kes teatas, et lapse isa on korvpallur ja lapsele kingiti korvpallivarustus ja nüüd laps harjutab toas korvpalli viskeid korvi. Ütlesin, et selline tegevus häirib mind, kui alumist naabrit, sest kuulen igat pallipõrgatust, isegi laelühtrid teevad häält kui pall maha põrkab. Vastuseks sain, et nemad teevad seda tegevust päevasel ajal ja ei ole midagi rikkunud.
Küsimus: Kuidas oleks võimalik selline tegevus lõpetada, häiritud on minu kodurahu, kui keegi pidevalt ülemisel korrusel palli põrgatab ja viskeid sooritab? Tänan Teid vastuse eest.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomanik tohib korterit kasutada vastavalt selle sihtotstarvele ning viisil, mis ei ole vastuolus seadusega või kolmanda isiku õigustatud huviga (KrtS § 30 lg 1).
Korteriomanik on kohustatud hoiduma tegevusest, mille toime teistele korteriomanikele ületab omandi tavakasutusest tekkivad mõjud (KrtS § 31 lg 1 p1).
Seega, kui korteriomanike kokkuleppega ei ole korteri kasutamise sihtotstarveks määratud spordisaal, siis on korteris korvpalli mängimise näol tegu õigusvastase tegevusega. Kui õigusrikkuja ise oma tegevust ei lõpeta, siis tuleks alustada korteriühistu juhatuse ja/või korteriomanike üldkoosoleku informeerimisest.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ