Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas KÜ on õigus ilma minu loata rõdu kinni klaasida, kuigi mulle meeldib lahtine rõdu?28.03.2018

Tere!
Minu paneelmaja KÜ juhatuse esimees tegi ettepaneku kõikide korterite rõdude ühtemoodi klaasmiseks. Kuna minule väga meeldib minu klaasimata ja avatud rõdu, siis küsimus. Kas KÜ on õigus seda ilma minu loata ikka teha? St juhul kui üldkoosolekul ollakse selle mõttega nõus, siis kas minul on võimalik seda enda korteri puhul ikkagi takistada?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, rõdude klaasimine on käsitletav kaasomandi eseme ajakohastamisena, millist tegevust reguleerib korteriomandi- ja korteriühistuseaduse (KrtS) § 39. Selle kohaselt on kaasomandi eseme ajakohastamise otsus, millega ei muudeta eriomandi eseme (ehitise) otstarvet ega kahjustata muul viisil ülemääraselt ühegi korteriomaniku õigustatud huve, vastu võetud siis, kui selle poolt hääletavad rohkem, kui pooled korterite omanikud, kellele kuulub üle poole kaasomandi esemest.

Juhul, kui korteriomanik leiab, et rõdude klaasimise otsus rikub tema õigustatud huve või see on muul põhjusel õigusvastane, siis on tuleb tal pöörduda vastava otsuse kehtetuks tunnistamise nõudega kohtusse. Nõude esitamise tähtaeg on 60 päeva otsuse vastuvõtmisest arvates. Korteriühistu organi otsuse kehtetuse ja vaidlustamise kord on reguleeritud KrtS §-s 29.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ