Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas on võimalik, et kui me kokkuleppele ei saa, siis me vahetame ainult oma osa kortermaja katusest?05.04.2018

Tere.
Meil on kolme korteriga maja.
1. Kevadel on plaan vahetada majal katus. Hinnapakkumised on laiali saadetud, on olnud ka koosolek selle kohta. Kahjuks üks omanikest ei võtnud teisi pakkumisi arutusele ja nõuab enda pakkumist. Omanik ei suuda saata korralikku hinnapakkumist, hind on muutunud juba teist korda ja ta ei avalda ettevõtte kontaktandmeid. Mida selles olukorras teha, mis seadustele viidata? Katus on vaja vahetada, kuna on juba väga halvas seisus. Kas mingigi võimalus on, et kui see omanik ei olegi nõus mitte ühegi pakkumisega, et me vahetame ainult enda korteri osa katusest ära?
2. See sama omanik soovib laieneda pööningule. Pikemat aega nõuab meilt kirjalikku nõusolekut, aga ta ei ole teinud eelprojekti, algseid jooniseid ega mitte midagi, et me üldse saaksime näha, mis on tal plaanis sinna ehitada. Tema ütleb, et ilma nõusolekuta ta ei saa tellida projekti ja ilma nõusolekuta ei saa pööningut jagada. Minu teada tuleks teha enne eelprojekt, kasvõi joonised teiste elanike jaoks ja pööning ära jagada ja siis alles nõusolekut küsida. Ta soovib ka veel katust tõsta. Riski kulud on loomulik sellistel asjadel? Palun nõu, mis on esimesed sammud sellises olukorras, millised seadused seda viitavad. Mis kohustused ja nõuded on pööningule laienemisel?

Ette tänades

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, katuse renoveerimise (vahetamise) näol on tegu korteriomandi tavapärase majandusküsimusega, mille üle otsustamine toimub korteriomanike üldkoosolekul.
Otsus on vastu võetud, kui selle poolt hääletab üle poole koosolekul osalevatest korteriomanikest ning otsus on täitmiseks kohustuslik kõikidele korteriomanikele, ka nendele kes hääletasid vastu või puudusid koosolekult.
Eeltoodust tulenevalt ei saa korteriomanik üksinda katuse renoveeri mistöid takistada. Olukorda reguleerivad korteriomandi- ja korteriühistuseaduse §35, §20-§23.

Korteriomandi laiendamine eeldab notariaalse kokkuleppe sõlmimist kõigi korteriomanike vahel. Ümberehitusprojekti koostamine ei eelda eelviidatud kokkuleppe olemas olu. Pigem on mõistlik eeldada, et projekt on korteriomanike kokkuleppe aluseks, millest on selgelt näha, milles kokku lepiti.Olukorda reguleerib korteriomandi- ja korteriühistuseaduse §9.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ