Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriühistu juhatus võib alustada uue katuse ehitamise asjaajamisega (projekti tellimine, hangetega seotud toimingud)?07.04.2018

Tere. Meie 12 korteriga majas jookseb katus läbi. On remonditud, kuid tulemusteta. 3.korruse korteritesse valgub vesi ja nad nõuavad uue katuse ehitamist, sest ei soovi järjepanu teha korteris remonte. Pealegi laieneb veekahjustuse osa ja on tekkinud hallitus. Ekspertiisidega on kindlaks tehtud, et katus on valesti ehitatud ja remonditööd lõplikku, head tulemust ei annagi.
Riiklikult tunnustatud ekspert kirjeldas oma auditis põhjalikult katuse puudusi.
Juhatus on arvamusel, et sellisel juhul on uue katuse ehitamine avariiolukorra likvideerimine ehk siis kaasomandi säilitamiseks vajalik toiming. Üldkoosolekul oli ka uue katuse ehitamine arutusel, poolt 6, vastu 4, erapooletuid 2 korteriomanikku.
Nüüd küsimus: kas juhatus võib alustada uue katuse ehitamise asjaajamisega (projekti tellimine, hangetega seotud toimingud, ehitamine jne)?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, vastuse küsimusele annab korteriomandi- ja korteriühistuseaduse (KrtS) § 37 lg 2, mis ütleb, et juhatusel on õigus teha kaasomandi eseme säilitamiseks vajalikke toiminguid, kui viivitamine tekitaks kaasomandi esemele olulist kahju.
Seega, kui katus on avariiline, siis on juhatusel õigus teha iseseisvalt kõiki toiminguid, mis on vajalikud avariiolukorra kõrvaldamiseks. Samad õigused annab KrtS 37 lg 1 ka korteriomanikule.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ