Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas kindlustuselts võib nõuda hüvitise maksmist ainult ühelt kaasomanikult?18.04.2018

Tere,
Meil on kaasomandis tuba korteris endises ühiselamumajas. Peale meid on veel kolm omanikku ja ühine köök. Meie toas keegi ei ela, aga korteriköögis toimus kindlustusjuhtum (mitte meie süül) ja kindlustusselts nüüd esitab kahjuhüvitamise nõude meile. Kindlustusselts nõuab ainult meilt kogu võla maksmist, nemad väidavad, et võlausaldaja ei pea pöörduma kõikide võlgnike poole vaid võib oma suva järgi valida ükskõik millise võlgniku ja esitada see temale. Aga kui meil on ainult 18/100 kaasomandist, miks meie peame maksma kogusummat? Kas on võimalus seda vältida? Ja maksta ainult 18/100 nõuest.
Ette tänades

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kui kindlustusseltsi nõue tuleneb kindlustulepingust, kus kahju saajaks on üks hoone kaasomanikest või temaga seotud isik, siis võib teistelt kaasomanikelt nõuda kahjuhüvitamist võrdeliselt nendele kuuluva osa suurusega ehk antud juhul saaks Teie käest nõuda kuni 18/100 kahju suurusest.
Lisaks peab kindlustusselts tõendama (a) kahjujuhtumi seost kaasomandis oleva hoonega, (b) kaasomanike süülisust, (c) kahjujuhtumist tulenevate kulude suurust. Kui kindlustusselts jääb oma nõude juurde, siis soovitan kasutada professionaalset õigusabiteenust.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ