Korteriomandiõigus


Küsimus: Kes vastutab, kui pidime veeavarii korral sulgema keskse kraani, mis oli vana ja murdus?21.04.2018

Tere! Olen üürnik ja korteris tekkis vannitoas uputus. Hädaolukorras proovisime kraanid kinni keerata, aga paraku oli üks kraanidest vana keskse sooja vee (nüüd on kasutusel boiler) kraan, mis tekitas ülemise ja üleülemise korruse köögilagedele kahjustusi. Kindlustuse kaudu nõutakse nüüd korteriomanikult suuri summasid. Haldav firma ütles, et see on maja eripära. Kas haldav firma poleks pidanud likvideerima võimaluse, et sellist kraani kellelgi üldse oleks võimalik keerata, kui terve maja süsteem muudeti? Või panema kinni need torud vastavatest kohtadest? Kes antud juhul vastutab? Aitäh!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kui tegu on korterelamuga, siis kuulub veesüsteem tervikuna korteriomandi kaasomandi eseme koosseisu ning selle korrasolek tuleb tagada korteriühistul (korteriomanikel ühiselt).

Kehtiva korteriomandi- ja korteriühistuseaduse paragrahv 34 kohaselt tuleb esitada juhtumist tulenev kahunõue korteriühistu vastu, kes peab otsustama, kas nõue üldse on põhjendatud või mitte.

Kuna võimalikeks vastutavateks isikuteks on ka kahju saanud korterite omanikud (kellelt kindlustusselts nõude omandas), ning haldusfirma selgitustest nähtuvalt pidi korteriühistu olema veekraanidega seotud probleemist teadlik, siis ei saa olukorda kindlasti nii lihtsustatult (so vastutab korter, kust vesi tuli) lahendada.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ