Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas puu hoolduslõikuse eest peab maksma korteri osa suuruse järgi või fikseeritult iga korteril võrdne summa?19.05.2018

Tere!
Meie KÜ plaanib tellida ühistu territooriumil asuva puu hoolduslõikust. KÜ suurima korteri omanik nõuab, et selle teenuse eest tasutaks korteripõhiselt ehk teenuse summa jagataks korterite arvule vastavalt. Kas nii võib üldse teha, kui meie KÜ põhikiri näeb ette, et makseid tasutakse vastavalt oma korteri üldpinnale ja korteri tegelike kasutajate arvule (viimase järgi on seni makstud prügiveo teenuse eest).
See suurima korteri omanik nõuab, et tema soov pandaks ühistu üldkoosolekul otsustamisele, et maksmine toimuks korteripõhiselt (selle omaniku väitel on tegemist ühekordse teenusega ja seda võib jagada korterite arvuga). Kui see läheb üldkoosolekul hääletamisele ja enamik KÜ liikmeid hääletab selle poolt, kas see otsus on seaduslik? Mida teha, et tagada sellisel juhul KÜ liikmete õigus maksta teenuse eest ikkagi vastavalt kaasomandi suurusele?
Ka nõuab nimetatud korteriomanik, et selle teenuse tasu ei kajastataks majanduskavas, sest tegemist on ühekordse teenusega - kas nii võib? Majanduskava peaks ju näitama ära kõik KÜ kavandatavad tulud ja kulud ja tellitav teenus peaks ju olema KÜ kulu.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandi- ja korteriühistuseaduse § 40 lg 1 ja § 40 lg 2 kohaselt võib kaasomandi osa suurusest erineva kohustuste jaotuse ette näha ainult põhikirjaga. Seega üksnes üldkoosoleku otsusest kohustuste muutmiseks ei piisa.

Lisaks tuleb kohustuste muutmisel silmas pidada seaduandja suunist, mille kohaselt võib põhikirjaga ette näha, et tegelikust tarbimisest sõltuvad majandamiskulud tasub korteriomanik pärast kulude suuruse selgumist kas vastavalt oma kaasomandi osa suurusele või vastavalt tema poolt tarbitud teenuse mahule.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ