Korteriomandiõigus


Küsimus: Mis tingimustel on võimalik avaldada KÜ juhatusele umbusaldust?13.09.2018

Mis tingimustel on võimalik esitada KÜ juhatusele umbusaldust? KÜ on 6 korterit, ühel liikmel on 2 korterit. KÜ juhatus esitab igale poole andmeid, et KÜ on 5 liiget, kuid korterid on 6 - seega ka 6 häält. Hääled jagunevad 3/3. Põhikiri näeb ette, et igal korteril on 1 hääl. Kuidas on õige, kas liikmete arv või on ikka õige häälte arv otsustamisel. Ka KÜ üldkoosoleku otsuste läbiviimisel lähtub ta liikmete arvust. Samas vassib KÜ rahade kasutamisega, ei esita Kü üldkoosoleku protokolle, ei küsi luba laenu võtmiseks jne.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, alates 2018 jõustunud korteriomandi- ja korteriühistuseadus ei tunne KÜ liikme mõistet. Kui korteriühistu põhikiri ei sätesta teisiti, siis on igal korteriomanikul üldkoosolekul temale kuuluvate korteriomanditele arvule vastav arv hääli. Teie korteriühistu puhul on üldkoosolekul häälte arvuks 6.

Juhatusele umbusalduse avaldamiseks tuleb algatada korteriomanike üldkoosoleku kokkukutsumine. Juhatus peab üldkoosoleku kokku kutsuma, kui seda nõuab kirjalikult ja põhjust ära näidates vähemalt 1/10 korteriomanikest.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ