Korteriomandiõigus


Küsimus: Kui kolm korterit remontisid oma korstna ise, kas siis neljanda korteri korstna peab remontima tõesti KÜ?19.10.2018

Tere,
Oleme ahjuküttega, ridaelamu tüüpi, nelja korteriga KÜ. Mõned aastad tagasi renoveerisid kolm korterit, igaüks oma kuludega, oma amortiseerunud korstna (korstnapühkija soovitus), ning üks korter keeldus tegemast. Nüüd on olukord kus Päästeamet on teinud KÜ ettekirjutuse selle korstna renoveerimiseks. Küsimus, kas selline küttekolle ja korsten mida kasutab ainult selle korteri valdaja on ikka ühistu kohustus renoveerida?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, selles, et just korteriühistu peab tagama korterelamu ohutuse, tänaste regulatsioonide valguses küsimust ei ole. Samuti on seadusega üheselt paigas, et korstna ja küttekeha näol on tegu kaasomandi esemega, mille korrashoiuga seotud kulusid kannavad korteriomanikud vastavalt oma kaasmandi suurusele.
Kui korteriomanik, kelle korteris asuv korsten vajab remonti, hüvitab teiste korteriomanike vastavad kulutused, siis ei saa siin ka ebaõiglast olukorda tekkida.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ