Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriühistu saab nõuda torutööde teostajalt tehtavate tööde kohta garantiikirja?03.11.2018

Tere,
Mul selline probleem, et seoses köögi renoveerimisega tuli kööki tulevaid veetorusid seinale lähemale liigutada (asukoht ei muutunud), kunas need torud on nii öelda ühistu omad siis nõuab korteriühistu juhatus tehtavate tööde kohta teostajalt garantiikirja. Tööde tellija ja maksja olen mina, korteriomanik. Siit ka minu küsimus, et kas selline nõue ühistult on õiguspärane ja kas ma pean garantiikirja esitama ühistule ja kas mul on õigus küsida ka hüvitist seoses torude liigutamisega?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandi- ja korteriühistuseaduse paragrahv 12 kohaselt peaks kõik kaasomandi esemega seotud tööd toimuma korteriühistu kaudu, või minimaalselt tema eelneva kooskõlastuse alusel. Juhul, kui seda ei ole tehtud, siis puudub töö tellinud korteriomanikul alus nõuda tehtud tööde eest hüvitist. Samuti kannavad korteriomanik ja töö teostaja korteriühistu ees tööde kvaliteedi eest vastutust juba seaduse alusel.
Eeltoodut silmas pidades ei ole garantiikirja esitamine korteriühistule vajalik, küll aga tuleb talle töö ette näidata, ning tõendada, et see on tehtud kvaliteetselt.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ