Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas pean ma oma kuludega radiaatorid soetama ja paigaldama, kuna eelmine omanik oli need eemaldanud?10.11.2018

Tere
Ostsin korteri, milles eelmine omanik on omavoliliselt eemaldanud radiaatorid ning ehitanud küttesüsteemi ümber põrandaküttele. Tänu sellele ei lähe ka korrus kõrgemal oleval korteril radikad nii soojaks nagu peaks. KÜ nõuab minult nüüd radiaatorite tagasi paigaldamist ja seda minu kuludega. Kas pean ma oma kuludega radiaatorid soetama ja paigaldama või on see KÜ kanda.

Ette tänades

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, tsiviilseadustiku üldosa seaduse § 6 lg 1 kohaselt lähevad tsiviilõigused ja -kohustused ühelt isikult teisele, kui need ei ole seadusest tulenevalt isikuga lahutamatult seotud. Antud juhul on eelmine korteriomanik kahjustanud küttesüsteemi, mis on korteriomandi kaasomandist lahutamatu, ning seetõttu on vastutus selle kahjustamise eest ka uuele korteriomanikule üle kandunud.
Eelmine ja tänane korteriomanik vastutavad küttesüsteemi rikkumise eest solidaarselt, mistõttu saab korteriühistu valida, kas ta nõuab küttesüsteemi taastamist ühe-, teise- või mõlema käest korraga.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ