Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas võin keelduda veearvete maksmisest seniks, kuni pole ametlikult fikseeritud veemõõtjate näidud ning väljastatud aktid?10.11.2018

Tere! Renoveerimise käigus vahetati korteris veemõõtjad. Nüüdseks on tekkinud olukord, kus haldusfirmast(sic!) helistatakse, ning küsitakse mis numbreid te saadate. Raamatupidaja ei saa millestki aru. Kogu asja puänt seisneb selles, et vahvad ehitusmehed nägid kõvasti aega ja vaeva, kuid keegi pole väljastanud veemõõtja vahetuse kohta käivat akti. Teisisõnu - keegi ei ole üles kirjutanud vanade ning uute mõõdikute näitusid. See peaks ju kohustuslik olema? Kuidas tekkinud olukorras edasi käituda? Kas võin keelduda veearvete maksmisest seniks, kuni pole ametlikult fikseeritud veemõõtjate näidud ning väljastatud aktid. Kes peaks antud olukorras kahju eest vastutust kandma?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, ei tohiks. Korteriomandi- ja korteriühistuseaduse (KrtS) § 40 lg 1 kohaselt teevad korteriomanikud majanduskava alusel perioodilisi ettemakseid vastavalt oma kaasomandi osa suurusele. Kuid, kui korteriühistus ei ole majanduskava kehtestatud või selles ei sisaldu vee- ja kanalisatsiooni kulurida, siis võib maksmisest keelduda küll.

Juhul, kui korteriühistu põhikiri sätestab, et korteriomanikud tasuvad vee- ja kanalisatsiooni eest veemõõtjanäidu alusel, siis otsustab korteriühistu, milliseid dokumente ta veemõõtja vahetusel aktsepteerib. Oluline on, et ta suudab vaidluse tekkimisel tõendada veemõõtja vahetuse hetke, vana veemõõtja lõppnäitu ning uue veemõõtja algnäitu.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ