Korteriomandiõigus


Küsimus: Millisel viisil saab vastu võtta korteriomandi võõrandamise nõude?25.11.2018

Korteriomandi ja -ühistu seadese § 32. Korteriomandi võõrandamise nõude esitamine punkt 3 sätestab - "Käesoleva paragrahvi lõikes 1 sätestatud nõude esitamise üle otsustavad korteriomanikud häälteenamuse alusel" Samas on ebaselge, kas nõude esitamise üle otsustavad omanikud häälteenamuse alusel, tingimusel poolt üle poole kaasomandiosadest, või saab korteriomandi võõrandamist otsustada üldkoosolekul häälteenamusega. Seda juhul, kui korteriühistu põhikiri ütleb, et üldkoosolek on otsustusvõimeline olenemata osalejate arvust.
Kui üldkoosolek olenemata osalejate arvust on otsustusvõimeline, siis kas piisab tavalisest häälteenamusest, ehk korteri võõrandamise nõudeks ei ole vaja korteriomanike (ja omandi suuruse järgi) enamuse nõusolekut?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandi võõrandamisnõude otsuse vastuvõtmiseks ei ole kvalifitseeritud häälteenamus vajalik vaid selleks piisab koosolekul osalevate korteriomanike lihthäälteenamusest. Samuti saab selle otsuse vastu võtta korteriomanike kordus üldkoosolekul.
Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ