Korteriomandiõigus


Küsimus: Elukaaslase arvelt on läinud laenumaksed, kas ta saab mind korterist välja tõsta?13.11.2011

Tere!
Elame 2-toalises avatud köögiga uues korteris, vabaabielus 4 aastat. Korter on vormistatud notaris 1/2 osa kummalegi, hüpoteek korterile on 67,75 eurot, lisahüpoteek on mehe vanemate korterile 24925,54 eurot ja laenujääk on hetkel 63,91 eurot.
Laenumaksed on enamuses tasutud mehe pangaarvelt, ise olen kogu aeg tööl käinud ja ostnud toidu lauale ning korteri korras hoidnud.
Mees pole korteri hüvanguks ühtegi tööd teinud, vend on teinud parendused meie korteri jaoks. Tunnistajateks on vend, naaber ja sõbranna. Käesolevaga ähvardab mees mind korterist välja tõsta põhjendusega, et raha on Tema arvelt läinud pangale, ütleb, et see on Tema kodu rohkem.
Kas mind on võimalik korterist kohtuga reaalselt välja tõsta, kui olen teinud laenumakseid vähem?
Abivajaja

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Lugupeetud Abivajaja
Asjaõigusseaduse § 76 lg 1 sätestab kaasomaniku õiguse nõuda kaasomandi lõpetamist, ilma, et ta peaks seda mingil viisil põhjendama. Kui kaasomanikud ei saavuta kokkulepet kaasomandi jagamise suhtes, siis otsustab selle hagiavalduse alusel kohus, valides antud olukorras eeldatavalt korteri ühele kaasomanikule määramise, millega kaasneb teisele kaasomanikule tema osa hüvitamise kohustus või korteri enampakkumisel müümise vahel. Saadud raha jagatakse kaasomanike vahel vastavalt nende osa suurusele.
Seega on mõlemal kaasomanikul õigus nõuda korterit endale, kuid üksnes juhul, kui ta maksab teisele poolele välja tema osa rahas. Kaasomandi lõpetamisel ja saadud raha jagamisel ei oma tähendust asjaolu kumma kaasomaniku arvelt tasuti laenumakseid.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.L.