Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriühistu saab korteriomanikule laenu anda või maksegraafiku teha, kui ta ei saa koheselt maksta oma osa renoveerimise kulust?25.03.2022

Tere
12 korteriga ühistu võttis koosolekul vastu otsuse maja renoveerimiseks. Üksteist korterit oli nõus kohe ära maksma nende osa finantseerimisest.
Kuna ühe korteri osa finantseerimiseks on 2500.-eurot, siis ükski pank nii väikest summat majale ei laena vaid soovitab korteriomanikul väikelaen võtta. Antud korteriomanik aga vastas, et tema laenu ei võta ja teda ei huvita. Kas korteriühistu saab antud tingimustes korteriomanikule laenu anda või maksegraafiku teha?

Tänades

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, laenu andmine korteriomanikule on seadusega lubatud. Kuna laenu andmise näol ei ole tegu korteriühistu tavapärase majandusküsimusega, siis tuleb vastav otsus langetada kvalifitseeritud häälteenamusega ning selle poolt peab olema üle poole korteriomanikest, kelle kuulub üle poole kaasomandist.

Tervitades, Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ