Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriühistu võib küsida parkimise eest 3 eurot tasu?13.06.2022

45 korteriga KÜ. Parkimiskohti 22. Parkla on erastatud ja korterile kuulub mõtteline osa. Üldkoosolek otsustas väljastada parkimiskaart 1 korteri kohta. Parkimiskaardi olemasolu eest võetakse 3 eurot kuus. Kas on õige võtta 3 eurot parkimistasu üldse? Teiseks kui auto pole parkinud 2a, aga maksma pean ikka. Kas saab nõuda raha tagasi? Kolmas küsimus - KÜ juht nõuab parkimiskaarti tagasi kui ei soovi maksta 3 eurot ja sellega lõpetatakse ka õigus parkida -kui kohti on 24t.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kui parkla asub maatükil, mis kuulub korteriomandi kaasomandi osa koosseisu, siis on korteriomanikul õigus seda ka kasutada ning korteriühistu ei saa (korteriomaniku nõusolekuta) seda õigust piirata*. Samuti ei saa korteriühistu nõuda korteriomanikule seadusega antud õiguse "lubamise" eest tasu küsida.
Lugupidamisega, Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ

* KrtS § 30 lg 2: Korteriomanik võib nõuda, et eriomandi ja kaasomandi eset kasutataks seaduse ning korteriomanike kokkulepete ja korteriühistu põhikirja kohaselt.