Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas peaks reguleerima kortermaja keldris oleva sauna kasutamist?21.11.2011

Majal on 2 korrust, 8 korterit, keldri osa pooleks - pooles keldriboksid ja teises pooles PESUKÖÖK. Maja haldaja oli kuni 2010 a. elamute valitsus. Mõni aasta tagasi ehitasid 3 korteri omanikud eesotsas tollase majavanemaga pesuköögi ringi saunaks, kusjuures ilma projektita ja elamuvalitsuse teadmata/loata. Kuna nüüd on meil korteriühistu ja igale korterile kuulub ju ka mõtteline osa nn. saunast, siis minu küsimused on:
1. Kas tohtis üldse ilma projektita ehitada?
2. Kas sauna kasutajad peaksid kuidagi kompenseerima ülejäänud korteriomanikele sauna kasutust? (ikkagi 2 korterit haldab lisaks oma korterile veel poolt keldri korrusest ja igaüks, kes ei võtnud sauna ehitusest osa aga sauna tahaks, peab maksma 2 eurot korra eest. Ka naabermajadest käijad maksavad 2 eurot). Vee ja elektri eest maksavad sauna omanikud mõõturite järgi.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kortermaja ehitamise ja/või ümberehitamise aluseks on:
1. korteriomanike kokkulepe;
2. kohaliku omavalitsuse poolt väljastatud ehitusluba.
Kuna antud olukorras puudub nii korteriomanike kokkulepe kui ehitusluba, siis tuleb pesuköögi ümberehitust käsitleda õigusvastase tegevusena ning Teil ja ka kohalikul omavalitsusel on õigus nõuda esialgse olukorra taastamist.
Korterelamu üldkasutuses olevaid ruume on õigus (tasuta) kasutada kõikidel kortermaja korteriomanikel sõltumata sellest, millisel määral nad nende ruumide parendamises, ümberehitamises vm. väärtust suurendavas tegevuses osalesid.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.L.