Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas kunagi suulise kokkuleppe alusel paigaldatud vahekoridori uks on võimalik eemaldada ja kuidas see protsess peaks käima?10.10.2022

Kahel korteril on ühine vahekoridor, mis on üldkoridori osa. 16 aastat tagasi paigaldas üks korter sinna suulisel kokkuleppel teise korteriga ukse. Teisele korteriomanikule on antud ka võti ja läbipääs on tagatud. Samamoodi on selline uks pandud ka enamusel teistel korteritel. Kas teisel korteriomanikul endal või siis ühistul on hiljem õigus nõuda selle ukse eemaldamist ja juhul kui on, siis kuidas see protsess peaks käima ja kas sel juhul peaksid seda tegema ka teised korterid, kellel selline uks on pandud? Lisaks veel küsimus üldkoridori pandud asjade kohta. Maja kodukorras on punkt, et koridoris on asjade hoidmine keelatud. Kui korteriomanik oma asju juhatuse nõudmisel ära ei vii, siis kas ühistul on õigus need ise korteriomaniku kulul teisaldada?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomanike vahelist suulist ja ka kirjalikku kokkuleper saab lõpetada igal ajal. Kokkuleppe võib lõpetada samal viisil, nagu see sõlmiti. Erandiks on juhud, kus korteriomanike vaheline kokkulepe on sõlmitud notariaalselt tõestatud vormis ja kantud kinnistusraamatusse.
Korteriühistu võib nõuda kaasomandile paigaldatud ukse eemaldamist, kui ukse paigaldamisega on rikutud teiste korteriomanike õiguseid (näiteks vaba juurdepääsu kaasomandis olevale koridori osale) või minnakese vastuollu avalik-õiguslike normidega (puudub ehitusluba, suureneb oht inimsese elule, tervisele või varale, jne). Kui ukse paigaldamiseks sõlmitud leping on kehtetu või õigusvastane, siis võib ukse eemaldada iga korteriomanik, kelle õigused on rikutud, kui ka korteriühistu.

Korteriomanike kaasomandil asuvate asjade eemaldamine korteriomaniku kulul on lubatud, kuid arvestada tuleb, et tõendamiskoormus selles, et eemaldatud asjad kuuluvad tõepoolest sellele korteriomanikule, kellele arve esitati, lasub korteriühistul.

Lugupidamisega, Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ