Korteriomandiõigus


Küsimus: Kellele kuulub kortermajas külma- ja soojavee ning kanalisatsiooni torustik?18.10.2022

Tere. Kellele kuulub kortermajas külma- ja soojavee ning kanalisatsiooni torustik? Kellele kuuluvad korteri veemõõtjad ja torustiku kraanid enne ja pärast veemõõtjat? Kas saab tõmmata piiri, et enne korteri veemõõtjat on torustik korteriomanike kaasomand ja pärast veemõõtjat konkreetse korteriomaniku omand? Kui kortermaja püstakus on vaja välja vahetada veetorustik ja see eeldab korteri seinte lõhkumist (ja seinad on projektijärgsed), siis kes peab katma seinte lõhkumise ja taastamise kulu?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kortermaja vee- ja kanalisatsioonisüsteem on üks tervik, sest see ei saa kortermajas toimida, kui üks osa sellest eraldatakse, see amortiseerub või muutub muul moel ohtlikuks. Tuginedes eeltoodule ja KrtS § 4 lg-le 3 on vee-ja kanalisatsioonisüsteem tervikuna korteriomaike kaasomandis ning selle eest peab korteriomaniku kõrval hoolt kandma ka korteriühistu (korteriomanikud ühiselt).
Juhul, kui kaasomandis oleva torustiku vahetamiseks on vajalik lõhkuda korterisiseseid seinu, siis peab nende lammutamise ja taastamisega seotud kulud kandma KrtS § 31 lg 1 p 3 kohaselt korteriühistu.
Tervitades, Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ