Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriühistu juhatus võib otsustada, et kulude kokkuhoiuks lülitatakse garaažide küte välja?08.11.2022

Tere!

Korteriühistu juhatuse liikmed otsustasid välja lülitada kütte kõikidest ühistu garažidest, maja küttekulude pealt kokkuhoidmiseks.
Kas antud tegevus nende poolt on seadusega vastavuses? Olen ostnud garaažikoha, kus on sees küte ja isiklikult arvan, et seda õigust ei saa keegi mult ära võtta.
Lisaks on KÜ kehtivas põhikirjas punkt mis selle ka välistab. Kas enne tuleb hakata siis ka põhikirja muutma?
Väljavvõte KÜ põhikirjast
2.2.10. Arvestuse aluseks võetakse:
Küte – jagatuna korteriomandi summaarse pinna, s.h eluruumid, panipaigad ja garaažid, 1m2 alusel;

Ette tänades

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, siin tuleb vahet teha sellel, kas tegu on garaaziga, mis asub korteriomandi kaasomandi esemel, ning mida korteriomanik kasutab kaasomandi kasutuskorra kokkuleppe alusel, või on garaaz eraldiseisev korteriomand. Esimesel juhul on korteriühistu juhtorganitel suuremad õigused, mille õiguspärasus sõltub otsuste vastuvõtmise viisist ja tagajärgedest korteriomanikele. Kui eeldada, et kütte väljalülitamine ei kahjusta kaasomandi eset, ning ühegi korteriomandi tavapärast kasutamist, siis saab vastava otsuse langetada korteriomanike üldkoosolek. Teisel juhul (st, kui garaaz on eraldi korteriomand) ei tohi garaaziz kütet kinni keerata ka siis, kui vastav õigus on põhikirjas sätestatud.

Lugupidamisega, Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ