Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas on õiguspärane, et sooja arvestamine käib mõõtjate järgi, aga ühesuuruste vannitubade soojaarvestus käib korteri üldpinna järgi?09.11.2022

Tere,
Ühistu küttesüsteemi renoveerimise käigus paigaldati korteritesse igasse tuppa radiaatoritele nii termostaadid kui ka mõõtjad. Vannitubadesse ei paigaldatud, väitega, et vannitoad on kõik ühesuurused.
Kui küttekulude tasumisel tubades käib arvestus reaalselt tarbitud soojuse järgi, siis vannitoa soojuse eest tasudes käib arvestus korteri ruutmeetrite järgi. Praeguses olukorras, siis näiteks 100 ruutmeetrisel korteril maksab vannitoa soojus poole rohkem kui 50 ruutmeetrise korteri vannitoasoojus.
Kas on õiguspärane pidada sellisel puhul arvestust ikka korteri ruutmeetrite järgi või on normaalne, et vannitubadesse tulev soojus jagatakse korterite vahel võrdselt ja kas sellisel puhul kui käib ikka ruutmeetrite järg tasumine, võib korteriomanik ise paigaldada vannituppa nii termostaadi kui ka mõõtja?

Tänades

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korterelamus tarbitud soojusenergia õiglane jagamine toimub vastavalt kaasomandi eseme suurusele, kuna soojusenergia kulu on otseses seoses kaasomandi eseme suurusega (mitte korteriomaniku ainuvalduses oleva eriomandi esemega).
Kui korteriomanikud on nõus kasutama muud kulude jagamise viis, siis tuleb see põhikirjas mõistlikul viisil sätestada. Kuna m2 põhine soojusenergia jagamine on kõige õiglasem ja mõistlikum kulude jagamise viis, siis ei saa korteriomanik seda vaidlustada isegi siis, kui ta paigaldab oma korterisse soojusenergia kulumõõturi.

Lugupidamisega, Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ