Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas ma pean ise taastama püstaku kanalisatsioonitoru vahetuse järgselt oma vannitoa seisukorra?09.11.2022

Tere

KÜ soovib välja vahetada kanalisatsiooni püstaku toru, kuna toru katki. KÜ nõuab, et ma pean tagama juurdepääsu torustikule st praktiliselt poole vannitoa seina lammutamist (plaadid, kipsid jne), aga probleem selles et vannituba on renoveeritud täismahus ja jätsime ainult nii suure ava et saaks ligi veemõõtjale ja vajadusel saaks ka veetorustiku ära vahetada. Pean siinkohal ka märkima et kanalisatsiooni torustiku saht ei olnud avatud (kahjuks isegi ei tulnud selle peale, et peaks selle lahti lõhkuma) ka siis kui meie remondi tegime, see on koguaeg seina taga olnud (tegemist hruštšovka tüüpi majaga). Põhimõtteliselt saan ma aru nii, et mina peaksin lahti võtma nüüd oma seina (plaadid ja karkassi) ja ühistu peaks siis ise sahti lahti lõhkuma. Siit nüüd tulebki konks, nende soov, et kõik peaks mina lahti võtma ja taastamistöödest ei taha nad midagi kuulda.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, olen seisukohal, et iga sarnast juhtumit tuleb hinnata selle põhjal, kuidas on hoone projekteeritud. Samuti, kas korteriomanik on selle võimaliku hilisema projektimuutuse korteriühistuga kooskõlastanud.
Juhul, kui hoone projektis oli juurdepääs veepüstikule olemas ning korteriomanik on selle hiljem ilma korteriühistult nõusolekut küsimata ära kaotanud, siis vastutab juurdepääsu avamisega seotud kahju eest korteriomanik. Kui aga veepüstik, küttesüsteem, vms. korteriomanike kaasomandis olev tehnosüsteem on juba korterelamu ehitamise käigus kinni ehitatatud, siis kannab selle avamise ja hilisema korteri siseviimistluse taastamisega seotud kulud korteriühistu.

Lugupidamisega, Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ