Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas üldse on mingid võimalused sundida ühistu katus korda tegema?21.02.2023

Tere,
Kortermaja katus on väga, väga halvas seisus, just meie korteri esiku lagi on saanud kõige suuremad kahjustused. Terve esiku lagi on lahti koorunud, vett tuleb sisse, hallitab, eelmine aasta pidi põlema minema kuna vesi tuli läbi kuskilt elektrijuhtmete ühenduskohast. Vaatepilt on väga kurb ja ühistus ei leita üksmeelt, ei taheta laenukoormat, alumised korterid ei mõista ülemisi jne. Täna oli ühistu koosolek ja kuskile selle teemaga ei jõutud. Siit ka minu küsimus, mis on minu võimalused ja õigused elada inimväärset elu? Kas üldse on mingid võimalused sundida ühistu katus korda tegema?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kui korteriomanik ise on kaasomandi osa alalhoiu kohustust täitnud, mis antud juhul tähendab seda, et korteriomanik ise ei ole katust kahjustanud, siis võib korteri omanik nõuda korteriühistult kaasomandi korda tegemist ja kaasomandi tõttu tekitatud kahju hüvitamist. Samuti on tal õigus teha katus ise korda ning nõuda kantud kulude hüvitamist korteriühistult.
Juhul, kui ükski eeltoodud samm ei lahenda olukorda, siis on soovitav kaaluda korteriühistu ja korteriomandite lõpetamise nõude esitamist korteriomandi- ja korteriühistuseaduse paragrahv 59 alusel.
Lugupidamisega, Andry Krass
Eesti Omanike Keskliit