Korteriomandiõigus


Küsimus: Kes peab rajama projektijärgse vaheseina kui ma servituudiga pean lubama ligipääsu seadmetele aga ma ei tohi samas ruumis küttepuid ladustada?21.02.2023

Minule kuuluvale ruumile on seatud servituut tehnosüsteemide ligipääsuks ja kasutamiseks. Hetkel on see üks avatud ruum, kus asuvad erinevad tehnoseadeldised, sh gaasikatel. Gaasikatla ja torustikuga ei tohi aga samas ruumis küttepuid nt hoida.
Maja joonistel on aga tehnoruum eraldatud muust kõne all olevast ruumist uksega seinaga, kuid reaalselt pole seda seina seal kunagi olnud. Kui soovin selles ruumis hoida küttepuid, siis kas selle seina peaks rajama mina kui ruumi omanik või ühiselt kõigiga kelle kasuks on seatud servituut?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, ehitusprojektist tulenevad omanike õigused üksnes juhul, kui see on sõnaselgelt seadustes sätestatud. Eelkõige on need kohustused seotud ohutuse tagamisega, ning juhul, kui antud juhul ei ole selleks projektis ette nähtud seina ehitamine vajalik, siis sõltub see, kelle kulul sein ehitatakse, omanikevahelisest kokkuleppest.
Lugupidamisega, Andry Krass
Eesti Omanike Keskliit