Korteriomandiõigus


Küsimus: Mida ette võtta kui ühistu nõuab minult põhjuseta arve tasumist?23.03.2023

Tere,

kuidas toimida, kui KÜ juhataja lisas kommunaalarvele 100 eurone "minu isikliku prügi väljaveo tasu"?

Isik, kes on KÜ esimees otsustas, et prügimaja ülekoormus on põhjustatud minu korterist, ning lisas mu kommunaalide arvele 100 eurot selle eest. Mingit arvet prügiväljaveo ettevõttelt ta ei ole mulle esitanud ning kuidagi tõestada ta seda ei saa. Mis põhjus on KÜ-l niimoodi tegutseda?
Ning kuidas ma saan sellest nõudest lahti? Sest praegu kajastub see "lisa summa" igakuiselt kommunaalsummade juures.
Suhtlemine KÜ-ga ei toonud resultaati.

Lugupidamisega,

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandi- ja korteriühistuseaduse paragrahv 40 kohaselt arveldavad korteriomanikud korteriühistuga majanduskava alusel ja kui selles ei ole nn lisa prügiarvet sees, siis võib jätta korteriühistu arve selles osas, mis see on võrreldes teiste omanikega ülemäärane, maksmata.
Erandiks on olukord, kui korteriomanik on ladustanud korteriühistu loata olmejäätmetesse või nende kõrvale teist liiki jäätmeid, ning ühistu on selle eest pidanud kandma majanduskavas etteplaneerimata kulusid. Sellisel peab korteriühistu tõendama nii jäätmete äraveoga seotud kulusid, ning vaidluse korral ka seda, et jäätmed tõi korteriomanik, kellelt ühistu kantud kulude hüvitamist nõuab.

Lugupidamisega,
Andry Krass
Eesti Omanike Keskliit