Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas KÜ revidendil on õigust näha haldusfirmale esitatud ühistule allhanketeenust teinud ettevõtete arveid?23.03.2023

Tere! KÜ-s on tekkinud kahtlus, et haldusfirma on oma arvetel KÜ jaoks tehtud hooldus- ja remonttööde summadele lisanud omapoolse lisasumma ja mitte väikese. Tegelikult on hooldus- ja remonttööde organiseerimine ja vahendamine üks osa KÜ-ga sõlmitud lepingulisest haldusteenusest ja selle eest KÜ juba maksab haldusfirmale haldusteenuse kokkulepitud tasu. Küsimus: kas KÜ poolt volitatud revidendil või revisjonikomisjonil on juriidilist õigust nõuda näha KÜ jaoks tehtud tööde arveid, mis on esitatud töö teinud firmade poolt KÜ haldusfirmale?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, haldaja raamatupidamisdokumentide ettenäitamist saab enne tehingu sooritamist nõuda korteriühistu juhatus. Tagant järele on olukord juba keerukam ning sõltub haldaja koostöövalmisolekust.
Olukorda reguleerib võlaõigusseaduse § 628 lg 2, mis ütleb, et käsundiandja peab käsundisaajale hüvitama mõistlikud kulud, mida käsundisaaja on teinud käsundi täitmiseks ja mida ta võis vastavalt asjaoludele vajalikuks pidada, välja arvatud, kui kulud tuleb katta käsundisaaja tasu arvel. Eeldatakse, et tasu arvel kaetakse käsundisaajale käsundist tulenevate ülesannete täitmisel tavaliselt tekkivad kulud ning kulud, mis oleksid käsundisaajale tekkinud ka ilma käsunduslepingut sõlmimata.

Tervitades, Andry Krass
Eesti Omanike Keskliit