Korteriomandiõigus


Küsimus: Millised kohustused ja õigused kehtivad omanikule korstna kasutamisel, mis on korteriomanike eriomandi piires kaasomandis? 29.03.2023

Tere
Ühekordses korterelamus on kuue korteriga eraldi sissekäikudega korterit, kus on kõigil eraldi puudega köetav küttesüsteem ja korsten. Neli korterit on enda küttesüsteemid ümber ehitanud ja üks muutis korstna asukoha.
Millised kohustused ja õigused kehtivad omanikule korstna kasutamisel, mis on korteriomanike eriomandi piires kaasomandis? Valitseme korteriomandit ühiselt.
Kaasomanikul on õigus nõuda teistelt kaasomanikelt, et kaasomandis olevat asja vallataks ja kasutataks kõigi kaasomanike huvides. Omanik on kohustatud jälgima eriomandi piires asuva kaasomandi eseme seisukorda ning viivituseta teavitama kõiki kaasomandi eseme kahjustumisest või kahjustumise ohust. Kui omaniku tegevuse/tegevusetuse tõttu on kaasomandis olev kütteseade ja korsten lagunenud, siis kes vastutab ning kannab kulusid.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korstna omandi osas, sõltumata sellest, kes selle ehitas, ütleb korteriomandi- ja korteriühistuseaduse paragrahv 4 lõige 3, et eriomandi esemeks ei ole hoone ja selle osad ega hoone püsimiseks või ohutuse tagamiseks või korteriomanike ühiseks kasutamiseks vajalikud seadmed ka siis, kui need asuvad eriomandi esemeks oleva hoone reaalosa piires. Ja kuna korsten on ühelt poolt hoone oluline osa ning teiselt poolt vajalik (tule)ohutuse tagamiseks, siis on tegu kaaasomandis oleva hoone osaga.
Kaasomandi osa valitsevad korteriomanikud omakorda korteriühistu kaudu, mis on sätestatud korteriomandi ja korteriühistuseaduse paragrahvis 34. Siit tulenevalt kannavad korstna korrrashoiukulud korteriomanikud ühiselt.

Tervitades, Andry Krass
Eesti Omanike Keskliit