Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas saaksin nõuda ühistult temperatuuri tõstmist, et saaks korterisse lasta värsket õhku ja niiskus väheneks?11.04.2023

Tere,

Probleem selline, et korter asub vana ühiselamutüüpi maja 5ndal korrusel. Korteril ei ole loomulikku fresh-air sissevoolu, aga see eest väljatõmbe vent. avad on olemas. Arvatavasti, tuli värske õhk vanade akende vahelt jne. Kuna vanad aknad sai mingi hetk vahetatud (korteris oli meeletult külm) uuemate pakettakende vastu, siis nüüd on värske õhu juurdevool täitsa olematu. Aknaid kinni hoides tõuseb korteris niiskus 70+% peale ja hallitus juba vohab. Korteris on igapäevaselt 18 kraadi (suletud akendega), kui aknad jätte mikrotuulutusele langeb temperatuur 14-15 kraadi peale, aga õhuniiskus langeb normi piiresse, ehk sinna 30-50% vahele, nokk kinni saba lahti olukord. Ühistu radikaid soojemaks teha ei taha, sest see on kallis. Mida mina kui omanik saaksin ühistult nõuda? Kas saan nõuda korteripõhist soojatagastusega sundventilatsiooni paigaldust? Kas saaksin nõuda temperatuuri tõstmist, sest praeguste radikate temperatuuri juures ei ole võimalik tagada korterisse värsket õhku, kuna korter läheb tuulutusel külmaks. Kas on võimalik nõuda lisa elektri- või infrapunaradiaatorite ostu/paigaldust ja osalist elektriarvete kompenseerimist? Kompenseerimise kohta on ka riigikohtu lahend olemas, kunagi lugesin, aga ei suuda seda leida. Äkki oskate Teie sellele lahendile viidata?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, sisekliimaga seoses tuleb keskküttega eluruumis tagada korteris minimaalselt 18 kraadine temperatuur ning suhteline niiskus vahemikus 40–60 protsenti. Eeltoodud kohustus tuleneb majandus- ja taristuministri 02.07.2015 määrusest nr 85 "Eluruumile esitatavad nõuded".

Korteriühistu kohustus, tagada eelviidatud määruses esitatud nõuded, tuleneb omakorda KrtS § 12 lg-st 1 ja § 34 lg-st 1 ja 2.

Korteriomanik, kelle korteris ei ole tagatud nõutav sisekliima, saab nõude esitada korteriühistuse vastu KrtS § 34 lg 3 alusel, mis ütleb, et isik, kellel on samal alusel kõigi korteriomanike vastu korteriomandist tulenev nõue, mille kohta seadus näeb ette solidaarkohustuse, peab selle esitama korteriühistu vastu.

Tervitades, Andry Krass
Eesti Omanike Keskliit