Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas KÜ esimehel on õigus takistada torude vahetamist ja edasi remondi tegemist?29.05.2023

Soov teha vannitoas remondi ja paigaldada wc potti teise kohta, koos torude vahetamisega. Võtsin ühendust KÜ esimehega, kuid ta ei luba vahetada vana malmist püstaku toru isegi oma kulul. Toru tilgub kohas, kus hetkel tehtud kinnitus uue plasttoruga. Kas KÜ esimehel on õigus takistada torude vahetamist ja edasi remondi tegemist?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandi- ja korteriühistuseaduse paragrahv 4 kohaselt kuulub nii torustik, kui ka sellega ühendatud WC-pott korteriomanike kaasomandisse. Kuna sama seaduse paragrahv 34 lõige 2 sätestab, et kaasomandi osa eset valitsevad korteriomanikud korteriühistu kaudu, siis peab korteriomanikul olema kaasomandi eseme remondiks ja/võui muutmiseks korteriühistu luba. Eeltoodud norme tasakaalustab paragrahv 37 lõige 1, mis ütleb, et korteriomanikul on õigus teha kaasomandi eseme säilitamiseks vajalikke toiminguid teiste korteriomanike ja korteriühistu nõusolekuta ning ta võib nõuda korteriühistult vajalike kulutuste hüvitamist.
Kokkuvõttes, kui torustik tilgub, ning korteriühistu seda ei paranda, siis võib korteriomanik selle ise ära remontida ja nõuda KÜ-lt kulude hüvitamist. Kuid torustiku asukoha muutmiseks peab korteriomanikul olema sellegipoolest korteriühistu luba.

Lugupidamisega, Andry Krass
Eesti Omanike Keskliit