Korteriomandiõigus


Küsimus: Mida teha kui KÜ üks liige/korter ei nõustu remontööde maksumust tasuma?03.10.2023

Tere,
Meil on väike 8 korteriga KÜ. KÜ üldkoosolekul otsustati kõigi liikmete nõusolekul, et vaja on teostada maja välisfassaadi remonttööd. Võetud on pakkumised ja esialgne remondisumma on teada. Korterite poolt remondifondi tasutav makse on ruutmeetrite järgi korteri kohta välja arvutaud ja korteriomanikele edastatud. 8 korterist 7 on nõus kohe oma osa remondifondi maksumusest tasuma. Sellest tulenevalt KÜ laenu ei plaani võtta. Üks korter kahjuks ei vasta, vaatamata saadetud korduvatele päringutele. Selle korteriga on kommunaalmakse tasumisega probleem kogu aeg ja mitu korda on tulnud KÜ-l kohtu poole pöörduda võlgade kättesaamiseks. Tegemist on maksejõulise isikuga kes mingil põhjusel ei soovi KÜ-le midagi maksta. Mis õigused, võimalused KÜ-l on et antud korteri omanikult remondifondi makse kätte saada ja maja fassaad ära remontida.
Lugupidamisega

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, ma ei ole küll Teie summadega kursis, kuid üldjuhul on kortermaja fassaadiremondi maksumus piisavalt suur, et kõik korteriomanikud suudaksid selle ühekorraga ära maksta. Vähem kindlustatud korteriomanike kaitseb ka KrtS § 12 lg 2, mille kohaselt peavad korteriomanikud omavahelistes suhetes järgima hea usu põhimõtet ja arvestama üksteise õigustatud huve. Seetõttu soovitan võimaldada fassaadi eest ka osamaksetega tasumist.
Vastav otsus tuleks vormistada nagu kõik korteriomanike üldkoosoleku otsused,mis jätab korteriühistule võimaluse pöörduda raha kättesaamiseks ka kohtu poole.

Tervitades, Andry Krass
Eesti Omanike Keskliit