Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas see on normaalne kui paneeli vahelt tulnud vee kahju tehakse korda ühistu poolt suvalise tapeediga?11.10.2023

Tere!
Nädalavahetuse tormi tagajärjel on minu korterisse imbunud, tõenäoliselt läbi paneeli vuugivahe, vesi. Kohati lausa tilgub. Kahjustunud on lagi (hetkel ca 1 m2 nurk), tapeeditud sein ja põrand nurgast (laminaat). Korteril on ka kodukindlustus. Korteriühistu käis vaatamas ja ütles, et nemad teevad ainult nurga korda. Kas on mõeldav, et ühistu värvib tükikese lage, kleebib nurka suvalise tapeedi (kuna seinasolevat enam müügil ei ole) ja võtab nurgast üles ruutmeetri lamitaati ja asendab selle uuega? Või kuulub ruumi seisundi taastamise alla see, et mul on ikka ühtlane lagi ja seinas ühesugune tapeet? Või taastab toa hoopis minu kodukindlustus?
Kes ja millises ulatuses peaks rikutud toa korda tegema?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kindlustuslepingute puhul sõltub hüvitise suurus sellest, mida korteriomanik ja kindlustusselts on omavahel kokku leppinud. Võlaõigusseadus, mis kindlustuslepingute tingimusi reguleerib ei näe ka ette, et hüvitada tuleb kogu kahju, kuigi kindlustusleping sätestab midagi muud. Seega ei saa ma lepingut nägemata ka vastata, kas kinldustusselts käitub antud olukorras õigesti.

Kindlustusseltsi kõrval võib kahju hüvitamist nõuda ka korteriühistult, eeldusel, et kahju põhjus tulenes kaasomandi esemest. Sealjuures vastutab korteriühistu korteriomaniku ees sõltumata sellest, kas tema võimuses oli kahju ära hoida või mitte (vt Riigikohtu 9. märts 2022 lahend nr 2-19-9543, punkt 15).

Tervitades, Andry Krass
Eesti Omanike Keskliit