Korteriomandiõigus


Küsimus: Mia teha kui korteri üürnik ehitab omavoliliselt ühistu maale garaaži?13.11.2023

Tere, aastal 2017 ehitas 8 korteriga kortermaja üürnik praeguse korterühistu (2017 veel korterühistu puudus) maadele 70m2 garaaži ilma, et oleks eelnevalt saanud loa kõigilt korteriomanikelt ja ka kõrval oleva krundi omanikult (garaaž asub vastu teise krundi piiri). Üürnik väitis siis kui garaaži ehitas, et tal oli korteriomaniku volitus olemas, et omavalitsuses paberimajandusega seoses kandeid teha aga ehitisregistrit vaadates on teatise esitajaks märgitud seesama üürnik. Korteriomanikuga ühendust ei ole võimalik saada, et kontrollida, kas on antud üürnik ka reaalselt olnud korteriomandiga seoses volitatud asju tegema.
Lisaks hakkas antud üürnik ehitama see aasta sellele garaažile lisa, millele ei ole korterühistu luba andnud. Probleemist rääkima minnes ainult mölisetakse vastu ja öeldakse, ta teeb mida ta tahab. Mis sellises olukorras võimalik ette võtta?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, peate esmalt otsustama, mis on konkreetne esmärk.
AÕS § 34 lg 2 kohaselt loetakse valdus seaduslikuks, kuni ei ole tõendatud vastupidist. Seega, kui üürnik vabatahtlikult valdust ei vabasta, siis tuleb Teil(või korteriühistul) oma vara kaitsmiseks kohtusse pöörduda, täpsustades, millist otsust te kohtult ootate. Õiguslikult reguleerivad omandi kaitsega seotud õigussuhteid asjaõigusseaduse paragrahvid 80-91.

Tervitades,
Andry Krass
Eesti Omanike Keskliit