Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas ühistu esimehel on õigus nõuda koridori seina lahti võtmist, et näha veetorusid?22.01.2024

Tere!

Tekkinud olukord, et soovime oma korteris välja vahetada vana dušinurga vanni vastu. Kommunikatsioonide asukohti (veetorud, äravool jne) plaanis muuta ei ole.
Küll aga tundub, et eelmine omanik, kellelt sai korter ostetud 5 aastat tagasi, on omavoliliselt kommunikatsioonide asukohti muutnud.
Kas ühistu esimehel on õigus meilt nõuda hetkel koridori seina lahti võtmist, et näha veetorusid ja nõuda seinast plaatide eemaldamist, et näha, kas seal on hüdroisolatsiooni, et nad saaksid n.ö tegevuse heaks kiita?
Mulle tundub see absurdne, et ühistu saab esitada selliseid nõudmisi, mis viivad planeeritud tööde maksumuse kordades kallimaks. Hüpoteetiliselt, kui plaatide all polegi hüdroisolatsiooni, siis kas ühistu saab keelata mul vanni paigaldust ning nõuda kogu vannitoa rekonstrueerimist? Hetkel on asi väga seda moodi, et kuna eemaldasime vana dušinurga, siis ühistu ei lubagi enne taastada pesemistingimusi kui on vannitoas täielik rekonstrueerimine tehtud. Tegemist on Mustamäe kahetoalise paneelikaga.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandi- ja korteriühistuseaduse § 43 lg 1 kohaselt lähevad korteriomandi võõrandamisel korteriomaniku õigused ja kohustused omandajale üle alates omandi ülemineku hetkest. Seega saab korteriühistu nõuda Teilt sama, mida ta saanuks nõuda eelmiselt omanikult. Antud juhul oleks ühistu korrektseks nõudeks projektijärgse olukorra taastamine ning, kui te seda teha ei soovi, siis tuleb leida lahendus, mis sobiks ka ühistule.
Tervitades,
Andry Krass
Eesti Omanike Keskliit