Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriühistul on õigus nõuda kaasomandis oleva eseme rikke kõrvaldamise kulud korterilt, antud juhul termostaadi vahetamise kulud?22.01.2024

Tere
Korteris ei töötanud radiaatori termostaat. (Radiaator oli külm). Ühistu tellis töö, kuid termostaadi vahetuse kulu lisati antud korteri kommunaalidele viidates varasemasele praktikale, et termostaatide vahetuse eest maksab iga korter ise. (Üks varasem praktika jääb aega, kui kortermajas toimis Ühisus ja teine vahetus jääb ühistu aega, kuid selle kohta pole ühistus kirjavahetust toimunud, et kuidas antud kulud kaetakse).
Kas korteri ühistul on õigus nõuda kaasomandis oleva eseme rikke kõrvaldamise kulud antud korterilt, ehk siis antud momendil termostaadi vahetamise kulud?
Väidetavalt on korteriühistu suuliselt konsulteerinud ka EKL-la ja vastusena on antud mulle, et on ühistu otsus kuidas antud eseme eest hoolt kanda ja seadus piirab ainult omavolilist küttesüsteemi ümberehitamist.
Lisaks mainib ühistu, et termostaadid on kuluartikkel, mis sõltub kasutajast.

Parimat

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, KrtS § 40 lg 1 kohaselt kannavad korteriomanikud kaasomandi eseme remondi ja hoolduskulud vastavalt kaasomandi eseme suurusele. sellest põhimõttest saab kõrvale kalduda üksnes põhikirja alusel.

Korteriühistu peab tagama korteris nõuetekohase temperatuuri. Kas ta teeb seda termostaadiga või ilma, on tema otsustada. Kui ta väidab, et korteriomanik ise lõhkus termostaadi ära, siis tuleb tal seda tõendada. Muidu jääb vastutajaks ikkagi korteriühistu ning termostaadi vahetuse kulud peavad kandma kõik korteriomanikud vastavalt kaasomandi suurusele.

Lugupidamisega,
Andry Krass
Eesti Omanike Keskliit