Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas hooviala renoveerimise käigus korraldada nii, et üks korteriomanik ei kasutaks pidevalt 2 külastajate parkimiskohta?27.02.2024

Tere,
6 korteriga KÜ hoovis on 8 parkimiskohta. 1 igale korterile + 2 külalistele. Külaliste kohad on hõivanud üks korteriomanik, kes pargib kokku 1+2 autot, mis teistele arusaadavalt ei sobi, kuid ette ei saa justkui midagi võtta. Kuna hooviala vajab lähemal ajal ka renoveerimist, kas saab vastavalt parklakohtade kasutusele määrata proportsionaalselt remondifondi sissemaksete suuruse (kolme koha kasutaja vabatahtlikult kokkuleppega kindlasti nõus ei ole). Hooviala on kaasomandis. Või saab reguleerida kaasomandi kasutust vastavalt ruutmeetritele (3 koha kasutajal on väikseim korter) - ehk tema osa kaasomandist, s.h parklast, on väikseim? Kui jah, siis millised võimalused KÜ'l sunni rakendamiseks on?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, mul on keeruline head lahendust pakkuda. Ühelt poolt tuleb arvestada, et parkla näol on tegu korteriomandi kaasomandi eseme koosseisu kuuluva asjaga. Sellest tulenevalt on igal korteriomanikul õigus seda kasutada. Samas peavad korteriomanikud lähtuma parkla kasutamisel üksteise õigustatud huvidest.
Teisisõnu ei piirdu korteriomaniku kohustus ainult iseenda autodega, vaid ta peab silmas pidama ka seda, et teistel korteriomanikel on samaväärne võimalus parklat kasutada. Selle põhimõtte vastu eksinud korteriomaniku vastu on äärmuslikum abinõu korteriomandi võõõrandamisnõude esitamine.
Samas peavad nõude esitanud korteriomanikud olema valmis nende õiguste rikkumist tõendama, ning siin ei saa läheneda nii, et korteriomanik toihib kasutada ainult kaasomandi eseme suurusele vastavat parkla osa. Minu arusaama järgi peaks iga korteriomanik saama kasutada ühte parkimiskohta ja kahte nende külalised. Kuid probleem on, kuidas eristada külalise autot korteriomaniku omast. Võib-olla oleks lahenduseks külaliskohtadele eraldi parkimiskorra kehtestamine, mille täitmist saab jälgida?
Küsimusega seotud KrtS sätted on § 12 lg 2 ja § 30 - 32.

Tervitades, Andry Krass
Eesti Omanike Keskliit