Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas on võimalik saada ehitusluba ja alustada töödega kui kõikide korteriomanike notariaalset nõusolekut ei ole?27.02.2024

Tere!
Kas on võimalik saada ehitusluba ja alustada töödega kui kõikide korteriomanike notariaalset nõusolekut ei ole?
Teisalt küsimus, mida teha juhul kui soovida seadustada juba tehtud ümberehitisi ning samuti ühe probleemse korteri notariaalse nõusoleku saamine ei ole võimalik.
Nõusolek oleks võimalik saada teistelt korteriomanikelt.
Kas notariaalset nõusolekut saab küsida ka ükshaaval kaugteel?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, ehitusloa väljastamine ei ole korteriomanike kokkuleppest sõltuvuses, välja arvatud juhul, kui loa väljastajaks olev kohalik omavalitsus seab ise sellise tingimuse.
Kui olemasoleva olukorra seadustamise eelduseks on korteriomanike kokkuleppe sõlmimine ning üks korteriomanikest ei ole sellega nõus, siis lubab korteriomandi- ja korteriühistuseaduse paragrahv 9 lõige 2 paluda seda kohtu kaudu.
Kohus rahuldab vastava taotluse, kui olemasoleva olukorra säilitamine oleks kõiki asjaolusid arvestades vastuolus hea usu põhimõttega, ning muudatusega ei kahjustata ülemääraselt ühegi korteriomaniku õigustatud huve.

Tervitades, Andry Krass
Eesti Omanike Keskliit