Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas kortermajja võib lastehoiu rajada ja mis load keelud sellega võivad kaasneda?18.03.2024

Tere.
Huvitab lastehoiu rajamine kortermajja või kui korteriomanik üürib korterit lastehoiu tegemiseks. Kas see on seadusega lubatud ja mis kohustused kaasnevad omanikule ja lastehoiu rajajale? Kas on võimalik ühistu põhikirja lisada, et see pole lubatud või kui majaelanikud pole sellega nõus?
Majas on lift, kuidas sellel juhul jaguneb üldelektri jagamine, sest siis ju kasutavad lastehoiu kasutajad seda palju rohkem kui teised majaelanikud?
Lisandub ju sellel juhul ka kisa, kära, müdin, sest seinad-laed kostavad läbi. See ju rikub majaelanike rahu.
Tänud vastamast.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, vastamisel on võtmeküsimuseks see, milline on korterist lähtuv mõju teistele korteriomanikele, sh energiakasutus, kaasomandi eseme kasutamise intensiivsus tavaolukorraga võrreldes, müra jms. Kui lastehoiuga kaasnev mõju ületab korteri tavapärase kasutamise mõjusid korterelamule ja teistele korteriomanikele, siis on lastehoiuteenuse osutamine korterelamus õigusvastane.
Õigulik alus on siin korteriomandi- ja korteriühistuseaduse § 31 lg 1 p 1, mille kohaselt on korteriomanik kohustatud hoidma eriomandi eset korras ning seda ja kaasomandi eset kasutades hoiduma tegevusest, mille toime teistele korteriomanikele ületab omandi tavakasutusest tekkivad mõjud. Korterist lähtuva müra tugevust reguleerib omakorda majandus- ja taristuministri 02.07.2015 määrus nr 85 "Eluruumile esitatavad nõuded" § 4 lg 6, mille kohaselt väljastpoolt eluruumi paiknevast allikast lähtuva müra helirõhu tase eluruumis ei tohi päeval ületada 40 detsibelli ja öösel ületada 30 detsibelli taset.

Lugupidamisega, Andry Krass
Eesti Omanike Keskliit