Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas uuelt korteriomanikult on õigus nõuda varasemaid kommunaalmakseid?25.11.2011

Tere,
Majas on moodustatud ühistu, maja haldamisega tegeleb haldusfirma. Kas haldusfirmal on õigus nõuda uuelt korteriomanikult endise korteriomaniku tasumata jäetud kommunaalteenuste võlgnevust? Korteriühistu seaduse alusel lähevad üle kõik kohustused ja õigused, aga kui ühistu ise ei halda, vaid haldab haldusfirma. Kas see sõltub ühistu ja haldusfirma vahelisest lepingust või peab ühistu juhatus tegema vastava otsuse, kus on kirjas, et võlgnevus välja nõuda ja selle delegeerima haldajale, et haldajal oleks, mille alusel uuelt omanikult see võlg kätte saada.
Tänan!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, juhul kui kortermajas on asutatud korteriühistu, siis kehtib korteriühistuseadus kõigi korteriomanike suhtes sõltumata sellest, kuidas on korteriühistu kortermaja valitsemise korraldanud ja/või kelle kaudu toimub arveldamine. Samuti ei piira korteriühistuseaduse paragrahv 7 lõige 3, mille alusel on korteriühistu õigustatud nõudma uuelt korteriomanikult vana korteriomaniku võlgnevuse väljamaksmist, korteriühistu vastava nõude esitamise õigust.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.L.