Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteris peab hoidma sooja kui korter seisab tühjana?02.12.2011

Tere hr Andry,
Meil on korter teisel korrusel. Esimesel korrusel ei ela kedagi. Kas korteri haldaja (omanik) peab hoidma korteris sooja? Esimesel korrusel olev korter on kohtutäituri käes, kuna omanikud ei tasunud laenumakseid. Kohtutäitur tegeleb korteri müügiga. Kelle poole peaks siis pöörduma, kui korteris peab sooja hoidma ja kui palju peab korteris sooja olema?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere,
korteriomandiseaduse paragrahv 1 lõige 1 punkt 1 kohaselt on korteriomanik kohustatud hoidma korteriomandi reaalosa korras ning seda ja kaasomandi eset kasutades hoiduma tegevusest, mille toime teistele korteriomanikele ületab omandi tavakasutusest tekkivad mõjud. Korteri kütmata jätmine kahjustab nii kaasomandi eset (maja) kui tekitab teistele korteriomanikele ülemääraseid probleeme enda reaalosa kasutamisel.
Kuni korter müüdud saab, soovitan selgitada olukorda kohtutäiturile ja veenda teda korraldada korteri kütmine. Korteriomandiseaduse paragrahv 15 lõige 2 võimaldab Teil kuni probleemi lahenemiseni teha vajalikud toimingud ka iseseisvalt, nõudes kohtutäiturilt tehtud kulude väljamaksmist. Kütmine on käsitletav korteriomandi kaasomandi eseme säilitamiseks tehtava kuluna, mille kulud makstakse pankrotiprotsessis välja eelisjärjekorras (massivõlg).
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.L.