Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korterist on võimalik müüa ainult ühte tuba?02.12.2011

Tere,
Kas paneelmaja korterist on võimalik müüa ainult ühte tuba naabrile, kes tahab selle liita oma korteriga, muutes siis vastavalt ühe korteri suuremaks ja teise väiksemaks? Kui see on võimalik, siis milliseid toiminguid see tehing nõuab?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Eeldusel, et ehitustehniliselt on korteri suurendamine naaberkorteri ühe toa arvelt võimalik ning ka korteriomanikud ise on sellega nõus, ei ole korteri suuruse muutmisel takistusi. Soovitan esimeses järjekorras konsulteerida mõne korterelamute inventariseerimisega tegeleva bürooga, kes oskab kindlasti anda hinnangu sellele, milliseid dokumente vajate ning kellega tuleb need kooskõlastada.

Kindlasti on korteri suuruse muutmiseks vajalik saada kohaliku omavalitsuse nõusolek ning juhul, kui korteri muutmisega kaasnev puudutab kõiki korteriomanikke (näiteks korterelamu kandvasse vaheseina rajatakse ava, muudetakse ruumi sihtotstarvet, tõstetakse ümber tehnosüsteeme vms), siis tuleks muudatus kooskõlastada ka nende kortermaja korteriomanikega, kelle korteri suurus ei muutu.

Peale kõikide vajalike kooskõlastuste saamist tuleb Teil viimase sammuna sõlmida notari poolt tõestatud korterite suurendamise/vähendamise võla- ja asjaõiguslik tehing ning esitada kinnistusregistrile avaldus korterite andmete muutmiseks.
Lugupidamisega,
Andry Krass, M.A.L.